Fotogaléria

Školský rok 2019/2020

 


 menu Začiatok roka
 menu LABakadémia
 menu Účelove cvičenie - 2.roč.
 menu KOŽAZ
 menu Futsal dievčat
 menu Bedminton -dievčatá
 menu Stolný tenis
 menu Olympiáda SJL
 menu Bedminton regionálne kolo
 menu Prednáška DR MAX
 menu Stolný tenis krajské kolo
 menu Odborná exkurzia Phoenix
 menu Maratón písania listov
 menu Vianočný volejbalový turnaj
 menu Simulované študentské voľby


Archív

 menu 2017/2018
 menu 2016/2017
 menu 2015/2016
 menu 2014/2015
 menu 2013/2014
 menu 2012/2013
 menu 2011/2012
 menu 2010/2011
 menu 2009/2010
 menu 2008/2009
 menu 2007/2008
 
header4

Živá knižnica

Živá knižnica - 29. 5. 2019

Žiaci I. ročníka sa pri príležitosti Dňa Afriky (25.5.) zúčastnili aktivity Živá knižnica, ktorú pre nich pripravila mimovládna nezisková organizácia PDCS. Celú aktivitu viedla pani Ľuboslava Šefčíková. Živá knižnica - rozprávanie príbehov hostí z afrických krajín žijúcich na Slovensku, podporujúce rešpektovanie a prijímanie iných názorov a kultúr.

Dňa 29.5. 2019 sme sa zúčastnili akcie s názvom Živá knižnica, ktorá sa konala na školskom internáte. Živá knižnica funguje presne ako normálna knižnica. Čitateľ si môže knihu vypožičať na limitovaný čas a keď ju prečíta vráti ju na svoje miesto. V živej knižnici sú však namiesto kníh ľudia, ktorí sa s vami chcú podeliť o svoje životné príbehy.
Knihy, ktoré sme mali možnosť si vypočuť boli ľudia z rôznych afrických krajín ako napríklad Keňa alebo Etiópia. Ráno nás rozdelili do ôsmich skupín a po skupinách sme sa presúvali od jednej knihy k druhej. Každá skupina stihla navštíviť 5 kníh podľa presne navrhnutého plánu.
Prvá kniha, ktorú naša skupina navštívila, bol mladý muž pochádzajúci z Keni. Porozprával nám o svojej vlasti, zvykoch, tradičných jedlách a prečo sa rozhodol prísť na Slovensko. Nakoniec nám dal priestor na otázky, ktoré nás zaujímajú. Zaznel gong a my sme sa presunuli k ďalšej knihe. Zvyšné čítania sa niesli v podobnom duchu. Svoj príbeh nám rozpovedal muž z Etiópie, ktorý na Slovensku žije od svojich 10 rokov a založil si tu rodinu, mladá žena, ktorá na Slovensko prišla kvôli štúdiu, pán, ktorý tu na Slovensku vyučuje francúzštinu a nakoniec veľmi milý a vtipný muž, ktorý tu taktiež žije so svojou rodinou.
Na záver sme mali napísať, čo nové sme sa dozvedeli, mali sme možnosť nechať živým knihám odkaz a vyjadriť svoj názor, aké knihy by sme chceli stretnúť nabudúce. Tento program sa mi veľmi páčil a myslím si, že každý z nás si z toho niečo poučné odniesol.

Katarína Jagáčová

Som rada, že som sa mohla spoznať a vypočuť si tak silné príbehy veľmi milých ľudí. Vysvetlili nám, ako to s ľuďmi v Afrike bolo kedysi a dnes, ako sa im tam žije a prečo prišli na Slovensko. Z ich rozprávania ma najviac zaujal Benson, ktorého humor mi je veľmi blízky. Dozvedela som sa od neho, čo je vlastne "africký čas", ako vyzerá taká tradičná svadba u nich doma, či Vianočná večera. Celý tento deň bol veľmi výnimočný a iný.

Tamara Alexovičová


Cieľom Živej knižnice bolo poukázať na to, že častokrát je Afrika v masmédiách vykreslená ako nevyspelá krajina so zaostalými obyvateľmi. Z fotografií, ktoré sme si mali možnosť pozrieť, sme aj v africkom meste videli vyspelé diaľnice a výškové budovy. Je možné, že nie všetky časti Afriky sú tak bohaté, ale ani to týmto mestám neuberá na význame.

Vladimíra Geňová

Bolo to veľmi zaujímavé a nezvyčajné. Fascinovala ma metafora „knižnice“, kde sme si mohli s rešpektom a úctou požičať jednu zo živých kníh.
Bolo tam osem ľudí a ich jediným spoločným znakom bola rozdielnosť a odlišnosť. Boli tam muži i ženy, mladí aj starí. Mali rôzne jazyky, národnosti, ale aj pohľad na Slovensko. Jeden muž býval na Slovensku od svojich desiatich rokov a jeho slovenčina bola rovnaká ako naša. A však bol tam jeden muž, ktorý žil na Slovensku len veľmi krátko približne rok a tak sme sa ho snažili pochopiť pomocou lámanej angličtiny.

Ema Blážová

Prednáška s názvom "Živá knižnica" bola pre mňa neuveriteľným zážitkom. Afrika nie je to, čo je v médiách, bola veta každého z nich. Zistila som viac o ich tradíciách, kmeňoch, jazykoch, jedle a naučila sa zopár afrických slovíčok. Boli nesmierne milí a zlatí svojím správaním k nám a svojou energiou. Od nich som sa naučila jedno, že nikdy sa netreba vzdávať a ísť si za svojimi snami.

Mária Biacovska

 

Galerie: obrázek 1 z 15 Galerie: obrázek 2 z 15 Galerie: obrázek 3 z 15 Galerie: obrázek 4 z 15 Galerie: obrázek 5 z 15 Galerie: obrázek 6 z 15 Galerie: obrázek 7 z 15 Galerie: obrázek 8 z 15 Galerie: obrázek 9 z 15 Galerie: obrázek 10 z 15 Galerie: obrázek 11 z 15 Galerie: obrázek 12 z 15 Galerie: obrázek 13 z 15 Galerie: obrázek 14 z 15 Galerie: obrázek 15 z 15
spacer Design & Code by Peter Šurina | © SZŠ Košice, Moyzesova 17 - 2oo7