Fotogaléria

Školský rok 2019/2020

 


 menu Začiatok roka
 menu LABakadémia
 menu Účelove cvičenie - 2.roč.
 menu KOŽAZ
 menu Futsal dievčat
 menu Bedminton -dievčatá
 menu Stolný tenis
 menu Olympiáda SJL
 menu Bedminton regionálne kolo
 menu Prednáška DR MAX
 menu Stolný tenis krajské kolo
 menu Odborná exkurzia Phoenix
 menu Maratón písania listov
 menu Vianočný volejbalový turnaj
 menu Simulované študentské voľby


Archív

 menu 2017/2018
 menu 2016/2017
 menu 2015/2016
 menu 2014/2015
 menu 2013/2014
 menu 2012/2013
 menu 2011/2012
 menu 2010/2011
 menu 2009/2010
 menu 2008/2009
 menu 2007/2008
 
header4

Exkurzia

Exkurzia Cukráreň Marianna a Liehovar Nestville Park - 28. 1. 2016

 

Naša trieda sa zúčastnila exkurzie v meste Stará Ľubovňa v cukrárni Marianna a v Hniezdnom v Nestville - liehovare dňa 28.1.2016. Bolo veľmi zaujímavé vidieť výrobu toho, o čom sa učíme.
Cukráreň je pomerne dobre vybavená modernou technikou. V celej prevádzke sa prísne dodržujú hygienické zásady. Vyrábajú sa tu mäkké cukrárenské výrobky, trvanlivé, pľundrové, ale aj kysnuté jemné a bežné pečivo a zároveň cukrárenské a pekárske výrobky pre celiatikov. Videli sme tu mnoho strojov, ktoré uľahčujú prácu vo veľkovýrobe, ako napríklad poťahovací stroj, kde sa koláče polievali cukrárenskou polevou. Z jednej strany sa dávali čisté, nepoliate koláče a z druhej strany vychádzali už poliate a vychladené. Ďalšie zaujímavé stroje boli na rezanie, miešanie cesta, balenie výrobkov, rozvaľovanie cesta, tresírovanie, vyguľovanie rožkov, delička pečiva, ale aj kroisantovač, plnenie dua pečiva a poloautomatický stroj na výrobu oblátkov. Všetky výrobky prechádzajú expedíciiou, a následne sa rozvážajú po okolí.
V Nestville Parku sme videli rôzne priemyselné stroje, ale aj manuálne práce napr. kováčstvo, a rezbárstvo.
Na začiatku prehliadky liehovarníckeho skladu sme sa dozvedeli o pozberovej úprave. Základnou surovinou na výrobu liehu je pšenica, tritikale, jačmeň a kukurica. Zberová zrelosť je charakterizovaná skončením ukladania rezervných látok v zrne. Po zbere treba vykonať mnoho operácií, od ktorých bude závisieť kvalita zrna, jeho stav a straty pri uskladňovaní. Medzi základné operácie pozberovej úpravy patria: sušenie, triedenie a príprava na skladovanie.
Videli sme aj obrovské silá, v ktorých sa uskladňovalo obilie, klíčilo obilie v špeciálnych miestnostiach. Jačmeň sa skladuje v humnách, kde vyklíči na zelený jačmeň, potom sa usuší v špeciálnych zariadeniach za stáleho vetrania, a nakoniec sa pomelie.
Videli sme aj hydrolýzu, kde prebieha hlavné kvasenie. Pri hlavnom kvasení bolo mnoho oxidu uhličitého, preto po otvorení nádob bol silný zápach. V iných nádobách sa získavali rôzne druhy liehu pri rôznych stupňoch. Na záver sme mali možnosť vidieť pivnicu so sudmi s destilátmi, vyrezávanú kresbu, ktorá charakterizuje Nestville a ochutnať Fruxi džúsy.

Júlia Vyšovská, II. AV


Galerie: obrázek 1 z 19 Galerie: obrázek 2 z 19 Galerie: obrázek 3 z 19 Galerie: obrázek 4 z 19 Galerie: obrázek 5 z 19 Galerie: obrázek 6 z 19 Galerie: obrázek 7 z 19 Galerie: obrázek 8 z 19 Galerie: obrázek 9 z 19 Galerie: obrázek 10 z 19 Galerie: obrázek 11 z 19 Galerie: obrázek 12 z 19 Galerie: obrázek 13 z 19 Galerie: obrázek 14 z 19 Galerie: obrázek 15 z 19 Galerie: obrázek 16 z 19 Galerie: obrázek 17 z 19 Galerie: obrázek 18 z 19 Galerie: obrázek 19 z 19
spacer Design & Code by Peter Šurina | © SZŠ Košice, Moyzesova 17 - 2oo7